Mersinli Kemancı, Emanet Kemanla Avrupa’yı Fethediyor

Mustafa Ercan DHA

Mersinli keman sanatçısı 23 yaşındaki Alican Süner, eğitim gördüğü Almanya Berlin Sanat Üniversitesi’nce kendisine emanet olarak verilen J. Gagliano 1742 yapımı kemanla birçok ülkede verdiği konserlerdeki başarısı ile göz dolduruyor.

Mersinli keman sanatçısı 23 yaşındaki Alican Süner, eğitim gördüğü Almanya Berlin Sanat Üniversitesi’nce kendisine emanet olarak verilen J.Gagliano 1742 yapımı kemanla birçok ülkede verdiği konserlerdeki başarısı ile göz dolduruyor.

Berlin Sanat Üniversitesi’nde Prof. Nora Chastain’nın çalışmalarını sürdüren genç kemancı Alican Süner, başarıları ile göz dolduruyor. Solist olarak ilk konserini 11 yıl önce gerçekleştiren Süner, bugüne kadar Türkiye‘nin birçok kentinde Rengim Gökmen, Koral Çalgan, Naci Özgüç, Işın Metin ve İbrahim Yazıcı gibi ünlü şeflerle aralarında Cumhurbaşkanlığı Senfoni orkestrasının da bulunduğu bir çok orkestra ile konserler verdi. 1999 yılında gittiği Almanya‘da Detmold Müzik Akademisi’nde Prof. Thomas Christian’ın öğrencisi olan Süner, 2012 yılından bu yana da Berlin Sanat Üniversitesi’nde Prof. Nora Chastain ile çalışmaklarını sürdürüyor.

İTALYA CUMHURBAŞKANLIĞI MADALYASI VAR

Başarılı performansı ile dikkat çeken Süner’e okulu 1742 J. Gagliano yapımı kemanı emanet olarak verdi. Mozart, Paganini, Lalo, Brahms, Mendelssohn, Beethoven, Sibelius, Çaykovski ve Wieniawski’nin keman konçertolarının yanı sıra Paganini’nin tüm kaprislerini kapsayan bir repertuara sahip olan Süner, geçen yıl mayıs ayında İtalya‘nın Fermo kentinde düzenlenen 22’nci Uluslararası Postacchini yarışmasında kategorisine birinci ve diğer tüm kategorilerde birinciliği nedeni ile İtalya Cumhurbaşkanlığı Madalyası ile ödüllendirildi. Süner, ayrıca Berlin‘de düzenlenen Max Rostal yarışmasında da birincilik, seyirci ödülü ve Berlin Genç Müzisyenler Derneği ödülü de kazandı.

MERSİN’DE AİLESİYLE HASRET GİDERDİ

Almanya, İtalya ve İsviçre‘nin de aralarında bulunduğu birçok Avrupa ülkesinde ‘Genç Türk kemancı’ olarak adından söz ettiren Süner, yoğun temposundan fırsat yaratarak, Mersin‘deki ailesinin yanına kısa bir tatile gelip babası Yunus ve annesi Sevda Süner ile hasret giderdi. Tatilde olmasına rağmen çalışmalarını sürdüren Süner, müziğe yatkınlığını ilkokuldaki müzik öğretmeni Ayşe Fahlioğulları’nın fark ettiğini söyledi. Durumun ortaya çıkması ile birlikte anne ve babasının kendisini yarı zamanlı olarak Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı’na kayıt ettirdiğini ifade eden Alican Süner, ortaokulda ise tam zamanlı olarak eğitimini sürdürdüğünü dile getirdi.

ÖDÜLLER, EMANET SÜRESİNİ UZATTI

Alican Süner, eğitim gördüğü üniversitenin yönetiminin de kendisine büyük destek verdiğini söyledi. Kendine 2 yıllığına emanet olarak verilen 1742 J.Gagliano yapımı kemana gözü gibi bakan Süner, şunları söyledi:

“Okul prosedürlerine göre bu keman en fazla iki yıl alınabiliyor. Benim sözleşmem de 8 Nisan 2016’da bitti. Kemanı geri vermem gerekiyordu ancak son zamanlarda aldığım ödüller nedeni ile okul bana istisnai olarak emanet sözleşmesini bir yıl daha uzatmaya karar verdi. Bu keman benim için başarının yollunu açtı. Bu kemanla yarışmalara katılıp, konser vermeye devam edeceğim. Bu keman sahnede benimle bütünleşiyor, karakterime çok uyuyor. Kemanı 8 Nisan 2017 tarihinde teslim edeceğim.”

Haberin linki

Alican Süner

Turkish classical violin soloist Alican Süner

https://www.alicansuner.com
Previous
Previous

Emozione e istinto i segreti del violino «svelati» da Süner

Next
Next

MDOB'dan "Cumhuriyet Konseri"